Συλλαλητήρια την Πέμπτη 28/1: Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στους δρόμους!

Σε νέα κινητοποίηση, την Πέμπτη 28 Γενάρη στη 1 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας (Προπύλαια), συναντώνται οι διεκδικήσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών για ανοιχτά σχολεία και σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας και ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σε όλη τη χώρα οι φοιτητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές διεργασίες, και στην Αθήνα 25 Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεχίζουν τις επόμενες μέρες τη δραστηριότητά τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αιτήματα για: Απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας. «Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες! Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!», απαντούν οι φοιτητές στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για σώμα αστυνομίας στις σχολές, για διατάξεις πειθαρχικού δικαίου, που όπως αποκαλύπτεται στόχο έχουν τις διεκδικήσεις τους. Παράλληλα, οι Σύλλογοι συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης του πλαισίου τους από σωματεία και φορείς, αλλά και από φοιτητές όλης της χώρας.

Στις κινητοποιήσεις καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) κηρύσσοντας στάση εργασίας την Πέμπτη 28 Γενάρη από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Μαζί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς

Ραντεβού στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, τονίζοντας πως οι μαθητές γυρίζουν την 1η Φλεβάρη στα σχολεία «πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διεκδικήσουμε ό,τι μας στερείτε». Παράλληλα καλεί σε συνεδριάσεις τοπικών συντονιστικών, 5μελών και 15μελών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. «Είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας μέρα για συνελεύσεις στα σχολεία μας και αγωνιστικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της υγείας και της μόρφωσής μας», δηλώνουν οι μαθητές, που για μια ακόμα φορά φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της για το ότι ανοίγει και κλείνει τα σχολεία χωρίς να παίρνει μέτρα σύμφωνα με τα αιτήματά τους, για τους όρους της τηλεκπαίδευσης, τη στάση απέναντι στους αγώνες. Αναφέρονται επίσης στα όσα κατέκτησαν όλο αυτό το διάστημα, δηλώνουν πως συνεχίζουν διεκδικώντας απόσυρση του νομοσχεδίου και της «τράπεζας θεμάτων», συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στα σχολεία, και πως δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για «σχολείο να μορφώνει – προστασία της υγείας μας».

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης καλούν Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις για μέτρα εδώ και τώρα για ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία και ενάντια στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Με αιτήματα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο των φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας και ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έναρξη της «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, σημειώνοντας: «Ενώνουμε τη φωνή μας, μαζί με εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές διεκδικώντας την Παιδεία που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και όχι αυτή που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, φέρνοντας εν μέσω πανδημίας το ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο μετά το άλλο και χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές και με όρους υγιεινής άνοιγμα των σχολείων».

Σε άλλες πόλεις

Μια σειρά από δράσεις, με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αναπτύσσουν Φοιτητικοί Σύλλογοι και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Φυσικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την πάλη τους, με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 12 μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

«Στηρίζουμε τους μαθητές που από τον Σεπτέμβριο διεκδικούσαν ανοιχτά σχολεία με μέτρα και όχι να κλείνουν τα τμήματα το ένα μετά το άλλο» επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας καλώντας στην κινητοποίηση.

Στην Πάτρα έγινε σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή των Συλλόγων: Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και Οικότροφων Φοιτητών Εστίας. Συμμετείχε επίσης το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας. Οι φοιτητές αποφάσισαν κινητοποιήσεις σε διοικήσεις τμημάτων και σχολών,  κινητοποίηση στις 28 Γενάρη και κινητοποίηση στην Πρυτανεία την 1η Φλεβάρη.

Στα Γιάννενα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών αποφάσισαν κινητοποίηση την Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ. από την Περιφέρεια. Παράλληλα συγκεντρώνουν υπογραφές στο κείμενο των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας και οργανώνουν συζητήσεις σε κάθε έτος και Σύλλογο για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Στην κινητοποίηση καλεί και το ΕΚ Ιωαννίνων.

Στη Λάρισα, Φοιτητικοί Σύλλογοι δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Ξάνθη, σε κινητοποίηση καλούν στη Κεντρική πλατεία στις 12 μ. ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνης.

Στην Κομοτηνή, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ειρήνης στις 6 μ.μ., ενώ στην Ορεστιάδα οι εκλεγμένοι με την “Πανσπουδαστική” καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο προαύλιο του Πανεπιστημίου.

Στην Ηγουμενίτσα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, μαζί με τον ΣΕΠΕ Θεσπρωτίας στη 1 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Πηγή: 902.gr

YOU MIGHT ALSO LIKE