Σουτιέν= στηθο- δεσμός – Της Σοφίας Δουλκερίδου

Τα βλέπουμε συχνά σε βιτρίνες, πασαρέλες και φωτογραφίσεις, να ξεπροβάλλουν από ρούχα, σε διάφορα χρώματα και υφάσματα, με διάφορες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Ο λόγος βέβαια για τα σουτιέν! Από πολλούς θεωρούνται το κατ’ εξοχήν δείγμα θηλυκότητας. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά αυτό το πολυσυζητημένο και υπερτιμημένο πολλές φορές εσώρουχο.

Η ιστορία του σουτιέν ξεκινά πριν από χιλιάδες χρόνια και μάλιστα στον ελλαδικό χώρο· συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη. Το εντυπωσιακό είναι ότι η πρώτη επένδυση στα ρούχα δεν είχε στόχο να καλύψει, αλλά να αναδείξει το γυναικείο στήθος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ειδώλιο της θεάς των όφεων που χρονολογείται τον 16ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, ήδη από τους π.Χ. αιώνες λέγεται ότι εφευρέθηκε ένα είδος στηθόδεσμου από άνδρες προκειμένου να περιορίζεται το στήθος των γυναικών, όταν εκείνες συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες, και το σώμα τους να φαίνεται πιο ανδρικό. Σταδιακά φτάνουμε στην εκδοχή του κορσέ (λίγο πολύ έχουμε ακούσει τις επιπτώσεις του στα σώματα των τότε γυναικών) μέχρι τις 30 Μαΐου του 1889 οπότε αυτός χωρίζεται για πρώτη φορά σε δύο μέρη: ένα για το στήθος και ένα για τη μέση.

Πριν ακόμη μπει η άνοιξη, αποφάσισα να κάνω μια μικρή και εντελώς ερασιτεχνική έρυνα. Το δείγμα μου ήταν πολύ μικρό και μόνο νεαρές γυναίκες 20- 30 ετών. Με αυτά τα δεδομένα θα παρουσιάσω μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έρευνα. Καθώς λοιπόν ανοίγει ο καιρός, θα περίμενα οι γυναίκες να αποφεύγουν την πίεση και τη ζέστη που προκαλεί το σουτιέν. Ωστόσο, το 60% δήλωσε ότι φοράει σουτιέν εξίσου συχνά όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλιστα πάνω από το 50% των συμμετεχουσών δήλωσε ότι φοράει μόνο σουτιέν, ενώ το 40% ότι προτιμά άλλα εσώρουχα (π.χ. μπουστάκι, φανελάκι). Λιγότερο από το 7% δήλωσε ότι δεν φοράει κανενός είδους- ας μου επιτραπεί ο όρος- εσώρουχο στήθους.

Προχωρώντας σε θέματα που αφορούν περισσότερο στην υγεία του στήθους και κατ’ επέκταση όλου του σώματος και του οργανισμού· πάνω από το 45%, δηλαδή σχεδόν οι μισές γυναίκες, δήλωσαν ότι φορούν σουτιέν 7-10 ώρες την ημέρα! Το 20% δήλωσε ότι φορά σουτιέν 2-3 ώρες ημερησίως. Οι υπόλοιπες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με ίσο αριθμό γυναικών να δηλώνουν ότι φορούν τα σουτιέν τους 4-6 ώρες και πάνω από 10 ώρες την ημέρα. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί ανά τον κόσμο, ακόμη κι αν διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα, συμφωνούν στις επιβλαβείς συνέπειες που μπορεί να έχει η συνεχής πίεση του στήθους από σκληρά υλικά. Το πολύ ευχάριστο βέβαια είναι ότι πάνω από το 90% των συμμετεχουσών δεν φοράει ποτέ σουτιέν τις ώρες του ύπνου.

Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να μη γίνει λόγος για τον οικονομικό παράγοντα σε σχέση με το συγκεκριμένο προϊόν. Προκύπτει λοιπόν ότι ένα σουτιέν που θα αγόραζε το 40% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα κοστίζει κατά μέσο όρο 10€, ενώ λιγότερο από το 30% θα πλήρωνε 30€ για την αγορά ενός σουτιέν. Να επισημάνουμε εδώ ότι τις περισσότερες φορές η τιμή και η ποιότητα είναι ποσά ανάλογα για τα σουτιέν. Μάλλον αξίζει να δώσουμε περισσότερα χρήματα, αν πρόκειται για την υγεία του στήθους μας. Αν όμως μπορούμε να μη δώσουμε καθόλου χρήματα και να αφήσουμε το στήθος μας ελεύθερο να δυναμώνει και να γυμνάζεται, χωρίς στηρίγματα- εμπόδια, τι επιλέγουμε τελικά; Το μέγεθος του στήθους είναι βέβαια καθοριστικό, γιατί ένα μεγάλο οπότε και βαρύ στήθος χρειάζεται ένα δυνατό σώμα ανάλογων διαστάσεων να το στηρίζει. Σε αυτήν την περίπτωση το εσώρουχο περισσότερο βοηθά παρά βλάπτει και είναι απόλυτα σεβαστό. Τι γίνεται όμως όταν ένα σουτιέν επιφορτίζεται και με άλλες ιδιότητες;

Η πιο επίμαχη ερώτηση του ερωτηματολογίου της έρευνας που πραγματοποιήθηκε ήταν αν οι γυναίκες φορούν σουτιέν, για να νιώσουν πιο επιθυμητές σεξουαλικά/ερωτικά. Το 1/3 (πάνω από το 30%) των γυναικών δήλωσε ότι δεν φορά ποτέ σουτιέν για τέτοιου είδους λόγους. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες σε ποσοστό 40% δήλωσαν ότι μερικές φορές φορούν σουτιέν, για να νιώσουν επιθυμητές σε τέτοιες περιστάσεις. Έτσι, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο το στήθος μας χρειάζεται το σουτιέν και κατά πόσο εμείς. Πόσο ανεπηρέαστη μπορεί να μείνει μια γυναίκα, όταν τα πρότυπα ομορφιάς στην εποχή μας επιβάλλουν σεταρισμένα εσώρουχα και ανορθωμένο στήθος, ώστε να νιώσει ποθητή χωρίς «βοηθήματα»;

Αυτό που μένει είναι να μάθουμε τη γνώμη των αντρών προκειμένου να σχηματίσουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα. Προσπάθησα να αποφύγω- όσο ήταν δυνατό- τα προσωπικά σχόλια, ώστε να καταλήξει η καθεμιά κι ο καθένας στα δικά του συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, τα γυναικεία στήθη πάντα προκαλούσαν και προκαλούν, καλυμμένα και ακάλυπτα, καταπιεσμένα και ελεύθερα· πηγή ζωντάνιας και ζωής. Αν μη τι άλλο, χρειάζονται προσοχή!

YOU MIGHT ALSO LIKE