Αλληλεγγύη – Της Φανής Ναθαναηλίδου

f83e5023eea9b24188803e3b9f0c1391.jpg

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Αλληλεγγύη. Μια λέξη σύνθετη : ἐγγύη που σημαίνει ασφάλεια,βεβαίωση και ἀλλήλων που δηλώνει την συνεργασία και την αμοιβαιότητα. Μια λέξη δηλαδή με σύνθετο νόημα το οποίο βασίζεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση της έννοιας καθώς χρειάζεται η συμπλοκή ατόμων για να υπάρξει συνεργασία. Πάνω σε αυτή την βάση είναι φτιαγμένη η κοινωνία. Συμπαράσταση, συμφωνία, συμβίωση, συναγωνίζομαι, συμπράττω, συμφιλίωση, συνδιαλλαγή . Τόσες λέξεις και άλλες πόσες με ρίζα τους την επαφή δυο ή περισσότερων ατόμων και την ανάδειξη των επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ τους. Σίγουρα όλοι μας τις χρησιμοποιούμε συχνά πυκνά στην καθημερινότητά μας, αλλά πόσοι από εμάς αφουγκραζόμαστε πραγματικά το νόημά τους; Πόσοι από εμάς κάνουμε κάτι, προσφέρουμε κάτι, χτίζουμε κάτι; Πάνω σε αυτή την γραμμή θα πλεύσει το SOLidarity site/web radio το οποίο θα έχει πολύπλευρη δράση σε τομείς ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, συμβουλευτικής σε ποικίλα θέματα, δημοσιογραφίας κ.ά. με στόχο την αφύπνιση, την μετάδοση γνώσης και ιστορικότητας και σαφώς την προαγωγή της αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη λοιπόν είναι μια πράξη που συνδυάζει όλες αυτές τις αρετές και στοχεύει στην αρμονία και την ευτυχία, την διευκόλυνση και την συνεργασία, την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μας. Καθώς τα χρόνια πέρασαν και οι καιροί αγριέψαν πρέπει να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλο πως εμείς, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να γίνουμε αγρίμια, άλογα όντα για να επιβιώσουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μείνουμε ενωμένοι, με μάτια και αυτιά ανοιχτά, να αλληλοστηριζόμαστε. Το SOLidarity site/web radio έρχεται για να αφυπνίσει με την φωνή του, για να κινητοποιήσει με την δράση του, για να «ξυπνήσει» τον κόσμο από την αδράνεια και την άρνηση στην οποία βρίσκεται, για να προβληματίσει και να προσφέρει νέες διεξόδους. Η επιθυμία και το πάθος των νέων ανθρώπων να προσφέρουν μέσα από το αντικέιμενό τους ό,τι θεωρούν άξιο λόγου και ωφέλιμο, είναι το κίνητρο της ομάδας μας.

Παρακάτω παραθέτω κάποια ενδεικτικά αποφθέγματα σχετικά με την αλληλεγγύη ώστε να συλλάβουμε καλύτερα την δράση-τον σκοπό που στήθηκε το SOLidarity site/web radio :

  1. «Ο πρώτος και θεμελιώδης όρος της κοινωνικής ευτυχίας κι ευημερίας πρέπει να είναι το αίσθημα της κοινοκτημοσύνης.»Έντουαρντ Κάρπεντερ
  2. «Μια καλή άσκηση για την καρδιά είναι να σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί.»

John Andrew Holmes

  1. «Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.»

Pearl Buck

  1. «Τόσο η νεότητα, όσο και το γήρας, χωρίς αλληλεγγύη δεν κατορθώνουν τίποτε.»

Θουκιδίδης

  1. «Ηθική, αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά εκφράζουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα αναπτύσσεται και προοδεύει, στηριγμένη μόνο σ’ αυτές τις αρχές, διαφορετικά χάνεται.»Σου Γιατ Σεν

 

YOU MIGHT ALSO LIKE