ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου!

Δημοσιεύθηκε χθες αργά το μεσημέρι η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως που είχαν ασκήσει οι 316 Έλληνες πολίτες κατά της «Αττικό Μετρό ΑΕ», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ», η οποία είχε εκδικαστεί στις 25.10.2021.
Το Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αίτηση, επέτρεψε συντηρητική απόδειξη (φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις και κινηματογραφήσεις των εργασιών που συντελούνται αυτή τη στιγμή στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου) από ειδικούς της επιλογής των αιτούντων πολιτών (με ειδικές γνώσεις αρχαιολογίας και μηχανικής και κατασκευών τεχνικών έργων) και υποχρέωσε τους καθ’ ων η αίτηση να την ανεχθούν και να μη την εμποδίσουν. Διέταξε δε να διεξαχθεί αυτή μέχρι την 8 Δεκεμβρίου 2021.
Το θέμα της συντηρητικής αποδείξεως που διατάχθηκε είναι να εκτιμηθεί αν οι επίδικες εργασίες απόσπασης επιτρέπουν πράγματι («de lege artis») την επαναφορά του κρίσιμου Μνημείου στη θέση του, σε ποσοστό 92%, όπως επιβάλλει η Υπουργική Απόφαση της 04.03.2020. Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχαν ασκήσει κατά των αιτούντων το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκη.

YOU MIGHT ALSO LIKE