Roberto Benini: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου για το μεγαλύτερο δώρο: την ανέχεια»

Ήταν 27 Οκτωβρίου 1952 όταν γεννήθηκε ο σπουδαίος Ιταλός ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Roberto Benini. Βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου και σκηνοθεσίας για την ταινία La Vita è Bella ( Ελλ. » Η ζωή είναι ωραία»). Συνολικά η ταινία θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες του Ιταλικού κινηματογράφου καθώς έλαβε τρία Όσκαρ: Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Ανδρικής Ερμηνείας για τον Benini και Μουσικής στον Nikola Poviani, ενώ το φιλμ συνολικά έλαβε εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο Benini γεννήθηκε στη Μισερικόρντια (Τοσκάνη) σύντομα όμως η οικογένειά του μετακόμισε στο Πράτο (Τοσκάνη) όπου και μεγάλωσε, ενώ αποφοίτησε από το Οικονομικό Ινστιτούτο της πόλης. Η πρώτη του εμπειρία μπροστά σε κοινό ήταν στο τσίρκο Modin όπου έπαιζε σε πλατείες και έπειτα έλαβε μέρος στην Festa dell΄ Unitα ( καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συναυλίες που διοργάνωσε το κομμουνιστικό κόμμα). Ο Benini, ουκ ολίγες φορές έχει «προκαλέσει τη συντηρητική κοινή γνώμη» , από τον εναγκαλισμό του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (Enrico Berlinguer) όπου δημιούργησε σκάνδαλο, λόγω της τυπικότητας των πολιτικών της εποχής (φωτογραφία). Έως και τη δεκαετία του 1980 όπου τον έκοψε η λογοκρισία για κάποια έκφραση προσβλητικού περιεχομένου σχετικά με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ σε μια σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση. Από το 1983 ξεκινά να σκηνοθετεί αλλά και να πρωταγωνιστεί, με τη Νικολέτα Μπράσκι (Nicoletta Braschi), με την οποία νυμφεύεται το 1991, σε πολλά έργα.

Επιστρέφουμε όμως στο έργο του «Ζωή Είναι Ωραία» που τον απογείωσε καλλιτεχνικά. Η ταινία παρουσιάζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν Εβραίοι κρατούμενοι σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μεε πρωταγωνιστές ένα παιδάκι και τον ίδιο. Ο ίδιος είχε πάρει της εμπειρίες απο τον πατέρα του, Luigi Benini, ο οποίος είχε κάνει δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν. Ο ίδιος, απατώντας στους επικριτές του, θεωρεί πως η ταινία του παρουσιάζει τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Προσπαθώντας να ελαφρύνει κάποιες σκηνές με ένα απλό χιούμορ, χωρίς να θέλει να μειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τον Απρίλιο του 2013 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Όπου στην ομιλία του είπε τα εξής: «Οι τοκογλύφοι δεν κερδίζουν χρήματα από τη δουλειά ή το μυαλό τους αλλά εκμεταλλευόμενοι τους άλλους» κάνοντας αναφορά στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ενώ συμπλήρωσε για την χώρα μας «Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει, αλλά όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα τα πάντα».

YOU MIGHT ALSO LIKE