Παύλος Σιδηρόπουλος: Κάποτε θα’ ρθουν να σου πουν

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκe στις 27 Ιουλίου του 1948. Ήταν δισέγγονος του Καζαντζακικού ήρωα Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της γνωστής ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Ο Παύλος έμεινε στην ιστορία ως η πιο χαρακτηριστική φιγούρα της ελληνικής Rock σκηνής την εποχή που η αυτή άνθισε, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε στα τέλη του ’60 όταν με τον Παντελή Δεληγιαννίδη, δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» στη Θεσαλλονίκη κυκλοφορώντας το σινγκλ 45 στροφών Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους. Αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και σε συναυλίες στο Κύτταρο ήρθαν σε επαφή με τους Θανάση Γκαϊφύλλια, Δημήτρη Πουλικάκο αλλά και με τα Μπουμπούλια, με τους οποίους θα έχουν τα επόμενα χρόνια συστηματική συνεργασία. Το ’72 οι Σιδηρόπουλος και Δεληγιαννίδης αντικατέστησαν 2 μέλη από τα Μπουμπούλια κυκλοφορώντας τον δίσκο 45 στροφών «Ο Ντάμης ο σκληρός», το οποίο λογοκρίθηκε από την Χούντα. Λίγα χρόνια αργότερα το συγκρότημα διαλύθηκε.

Κατά την πολιτικοποιημένη περίοδος που έφερε η μεταπολίτευση, ο Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε με έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Συμμετείχε ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του, πιο χαρακτηριστικά στα έργα Θεσσαλικός κύκλος (1974), και Οροπέδιο (1976), ενώ είχε και μια ελάχιστη συμμετοχή σε ένα τραγούδι του δίσκου Ανεξάρτητα (1975). Παράλληλα έκανε μουσικές και θεατρικές εμφανίσεις στις συναυλίες του Μαρκόπουλου, με πιο χαρακτηριστικές στις 4 και 6 Οκτωβρίου του 1976 στο Ηρώδειο. Έτσι έκλεισε η πρώτη περίοδος της συνεργασίας του με τον Μαρκόπουλο. Στα τέλη του 1986, οι δύο τους θα συνεργάζονταν ξανά, καθώς ο Σιδηρόπουλος ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια και δύο ποιήματα στον δίσκο του συνθέτη Τολμηρή Επικοινωνία (1987) και το τραγούδι «Ηλεκτρικός Θυσέας».

Χρονολογία σταθμός για τον Παύλο ήταν το 1978, όταν δέχτηκε την πρόταση του Βασίλη και του Νίκου Σπυρόπουλου για να προσχωρήσει στο γκρουπ “Σπυριδούλα” . Η συνεργασία οδήγησε στο 1979, στην κυκλοφορία του δίσκου “Φλου” που χαρακτηρίστηκε από την πλειονότητα των κριτικών, σαν κορυφαία δουλειά όλων των εποχών για την Ελληνική Rock Σκηνή. Όμως και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας όμως πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος to 1980 τελικά καταλήγει σ’ ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα  για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς από την λογοκρισία. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ»

“Πρέζες υπάρχουν πολλές, δεν είναι μόνο η ηρωίνη, αλλά η ηρωίνη σκοτώνει, αυτή είναι η διαφορά”….

Το φθινόπωρο του 1979, όταν ο Παύλος ήταν 31 ετών, ξεκίνησε η σχέση του με την ηρωίνη για την οποία μίλαγε συχνά ανοιχτά. Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου του 1990 ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει τελικά από υπερβολική χρήση, ενώ από το καλοκαίρι είχε αρχίσει να παραλύει το αριστερό του χέρι, κάτι που τον περιόριζε ως μουσικό και είχε επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία του όπως και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες νωρίτερα.  Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1990, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρουσία ελάχιστων επωνύμων αλλά πλήθους συγκλονισμένου και βαθειά θλιμμένου κόσμου που είχε κατακλίσει το χώρο για να του πει το τελευταίο αντίο. Ήταν μόλις 42 ετών και παρόλα αυτά είχε αφήσει πίσω μια τεράστια κληρονομιά…

Μετά τον θάνατό του το 1991 οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο Άντε και καλή τύχη μάγκες, όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο ο ίδιος ο Παύλος και συμμετείχαν οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος Τα μπλουζ του πρίγκηπα που περιέχει πειραματικές ηχογραφήσεις που έγιναν από το 1979 ως το 1981 και παντρεύει το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Τέλος το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος Εν αρχή ην ο λόγος, με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989, την απαγγελία ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μουσική και απόσπασμα από μια συνέντευξή του στην ΕΤ2. Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου εκδόθηκαν για πρώτη φορά.

Δισκογραφία

http://pavlos-sidiropoulos.gr/%CE%94%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1

Πηγές

http://pavlos-sidiropoulos.gr/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1

https://www.sansimera.gr/biographies/26

YOU MIGHT ALSO LIKE