Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη…
Στις 14 Αυγούστου 1974, τα χαράματα, οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας – Αγγλίας καταλήγουν σε αδιέξοδο και σε λιγότερο από μία ώρα μετά τη λήξη της συνδιάσκεψης, τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Αμμόχωστο, τη Λευκωσία και άλλα σημεία της Κύπρου. Η κυβέρνηση Καραμανλή αρνείται να αντιδράσει, αφήνοντας την ελληνοκυπριακή αντίσταση μόνη. Πάνω από 2000 Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν, ενώ οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες έφταναν τους 200.000. Στις 16 Αυγούστου ο Αττίλας 2 ολοκληρώνεται με τη κατάληψη της Μόρφου και τη κατάληψη του 36,4% της Κύπρου. Ο στόχος των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για τη »ΝΑΤΟποίηση» του νησιού ολοκληρώθηκε.
Τον Αύγουστο του 1996 η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, διοργανώνει ειρηνική μοτοπορεία κατά της Κατοχής, με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με 200 μοτοσυκλέτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο ύστερα από διεθνείς πιέσεις, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών ακύρωσε τος σχεδιασμένες κινητοποιήσεις εντός της Κύπρου. Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, διαφώνησε με την απόφαση της Ομοσπονδίας και κατευθύνθηκε μαζί με άλλους, προς ένα αφύλακτο φυλάκιο του ΟΗΕ στη »Πράσινη Γραμμή». Εκεί ωστόσο βρισκόταν ένας όχλος 1000 περίπου ακροδεξιών Τουρκοκύπριων, υποστηριζόμενοι από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς και ομάδες των Γκρίζων Λύκων που είχαν καταφτάσει από τη Τουρκία. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στους άντρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ο Ισαάκ βρήκε μαρτυρικό θάνατο καθώς όχλος Τούρκων αστυνομικών, παρακρατικών τον χτυπούσε με μανία, ενώ ακόμα 40 άοπλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν.
Την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, πλήθος λαού παρευρέθηκε στη τελετή ενώ πολλοί κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Κερύνειας, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ, για να αφήσουν ένα λουλούδι. Στο σημείο έσπευσαν Γκρίζοι Λύκοι και αμέσως ξεκίνησε πετροπόλεμος. ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας της Αμμοχώστου, 26χρονος τότε Σολωμός Σολωμού, αφού κάπνισε το τσιγάρο του και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με μία γρήγορη κίνηση ξέφυγε από τους Κυανόκρανους, πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.
Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο πυροβόλησαν τον Σολωμό στο λαιμό όπου έπεσε νεκρός. Δολοφόνος του ήταν ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Την ίδια μέρα, άλλοι 11 τραυματίστηκαν ανάμεσα τους και στρατιώτες του ΟΗΕ.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, αφιέρωσε το τραγούδι του »Πάντα γελαστοί» στον ηρωικό αγνό πατριώτη Σολομών Σολωμού….
»Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι»
- 19
- 1289