Οι Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν «την αδελφή» τους, τη δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ

Οι Παλαιστίνοι ετοιμάζονται σήμερα να αποχαιρετίσουν στην Ιερουσαλήμ την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Σιρίν Άμπου Άκλεχ. Ήταν η φωνή της Παλαιστίνης και σκοτώθηκε την Τετάρτη με μια σφαίρα στο κεφάλι απο την ισραιλινό στρατό στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, προπύργιο διάφορων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, από όπου κατάγονταν κάποιοι από τους δράστες των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ.

Η 51χρονη εργαζόμενη του Al Jazeera τα τελευταία 20 χρόνια ήταν γνωστή σε όλον τον αραβικό κόσμο για τα ρεπορτάζ που κάλυπταν την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Η αγάπη που είχε ο κόσμος προς το πρόσωπο της οδήγησε χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκε στη Ραμάλα συνοδεύοντας τη σορό της που ήταν που ήταν καλυμμένη με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε εκεί όπου την περίμεναν πολλοί αξιωματούχοι, ξένοι διπλωμάτες αλλά και απλοί πολίτες.«Ήρθα για να πω αντίο σε αυτή που βρίσκεται βαθιά στις καρδιές μας», δήλωσε η Ντούαα Αμπού Άντι. Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ «δεν είναι απλώς μέσα σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι, αλλά σε κάθε αραβική καρδιά. Είναι η αδελφή όλων των Παλαιστινίων».

Μετά την τελετή πλήθος κόσμου ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τη σορό της ως το πέρασμα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του παλαιστινιακού τομέα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δεν έχουν πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ.

Το Al Jazeera με ανακοίνωσή του κατηγορεί το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη δολοφονία και ζητά να αποδοθούν ευθύνες. Ενώ το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) δήλωσε ότι αυτό το έγκλημα ήταν «εσκεμμένο και σχεδιάστηκε προκειμένου να τη δολοφονήσει». «Υπάρχουν μαρτυρίες από τους δημοσιογράφους που ήταν μαζί της όταν σκοτώθηκε, οι οποίοι λένε ότι κινούνταν ομαδικά, όλοι έφεραν τη δημοσιογραφική ένδειξη PRESS και αναγνωρίστηκαν σαφώς όταν πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Ήταν η μόνη ομάδα στο σημείο. Δεν υπήρξαν διαδηλωτές ούτε ανταλλαγή πυρών».

YOU MIGHT ALSO LIKE