Μολιέρος: Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι στα λόγια, αλλά είναι οι πράξεις που αποκαλύπτουν τις διαφορές

Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου 1673, φεύγει από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς και ηθοποιούς της νεότερης εποχής, ο Γάλλος Ζαν Μπατίστ Ποκλέν ή αλλιώς Μολιέρος. Ο σπουδαίος ουμανιστής καλλιτέχνης, θεωρείται από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών και ο άνθρωπος »που έκανε το θέατρο καθρέφτη της κοινωνίας.»

Ενώ στην αρχή ασχολήθηκε με το δράμα στο οποίο εν ζωή δεν αναγνωρίστηκε, αργότερα έγραψε σατυρικά έργα σχετικά με τα τεκταινόμενα της εποχής και της κοινωνίας που ζούσε. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου με τα σπουδαιότερα από αυτά να είναι: «Ο Απερίσκεπτος », «Ο Ταρτούφος», «Ο Φιλάργυρος», «Δον Ζουάν» «Σχολείο Γυναικών», «Ο Μισάνθρωπος», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» και «Ο Αρχοντοχωριάτης». Χαρακτηριστικό στα έργα του είναι το γεγονός πως ο Μολιέρος σατίριζε την υποκρισία των ευγενών και της αστικής τάξης, εκπροσωπώντας και αποτυπώνοντας στα κείμενα του το πνεύμα και τη κουλτούρα των λαϊκών στρωμάτων της εποχής του.

Ο Μολιέρος, επειδή είχε αρνηθεί να αποκηρύξει το επάγγελμα του ηθοποιού, το οποίο από την Εκκλησία και την ελίτ της εποχής θεωρούνταν κάτι το ατιμωτικό, τάφηκε μετά την δύση του ηλίου και χωρίς θρησκευτική τελετή. Πέθανε από φυματίωση, αφού πρώτα είχε καταρρεύσει πάνω στη σκηνή, σε ηλικία 51 χρόνων.

Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε. Μολιέρος

YOU MIGHT ALSO LIKE