Μαντλέν Ριφό: Η γυναίκα θρύλος της Γαλλικής Αντίστασης

Ήταν 23 Ιουλίου του 1944, όταν μία νεαρή κοπέλα, η 19χρονη Γαλλίδα κομμουνίστρια αντιστασιακή Μαντλέν Ριφό, είδε έναν Γερμανό Ναζί στρατιωτικό να περπατάει σε μία γέφυρα στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι. Εκείνη, ήταν στο ποδήλατο της, αφού προχώρησε προς το μέρος του, κατέβηκε από το ποδήλατό της. Αφού πρώτα κοντοστάθηκε, προσποιούμενη πως κοιτάζει και θαυμάζει το Λούβρο, έβγαλε το όπλο της και τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον.

Έπειτα από την εκτέλεση του Γερμανού Ναζί, η Ριφό προσπάθησε με το ποδήλατο της να διαφύγει στα στενά του Παρισιού, όμως η ίδια καταδιώχτηκε από Γάλλους συνεργάτες των κατακτητών, οι οποίοι κατάφεραν να τη φτάσουν και την έριξαν κάτω από το ποδήλατο της.  Η Ριφό προσπάθησε να αυτοπυροβοληθεί για να αποφύγει τα βασανιστήρια των ναζιστών συνεργατών συμπατριωτών της, αλλά συνελήφθη και παραδόθηκε στα Ναζιστικά SS. Τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν πολύ σκληρά. Ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα, ωστόσο η ίδια κατάφερε αρχικά και δραπέτευσε, αλλά συνελήφθη ξανά και απελάθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου βρισκόταν, απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ η ίδια λίγο αργότερα έλαβε μέρος στην ένοπλη εξέγερση που απελευθέρωσε την πόλη τον Αύγουστο.

FRANCE – DECEMBER 01: The Reporter Madeleine Riffaud Autographing Copies Of Her Book Dans Le Maquis Vietcong During A Booksale Of The National Authors Committee At The Orsay Train Station In Paris On December 1, 1968. (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Λίγο μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τα ναζιστικά στρατεύματα, η ίδια είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή της: «Ήταν τόσο εύθυμο… Οι άνθρωποι ερωτεύονταν και φιλιούνταν χωρίς να γνωρίζονται. Μετά από χρόνια που έπρεπε να κάνουμε τα πάντα κρυφά, μπορούσαμε να πολεμήσουμε ανοιχτά». Η Ριφό, αφού κατάφερε και επέζησε του πολέμου, λαμβάνοντας μέρος σε μάχες ως μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, αργότερα έγινε μία καταξιωμένη  ποιήτρια, δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια, με την ίδια να υποστηρίζει ανοιχτά και να ζει από κοντά, όλες τις  αντιαποικιακές εξεγέρσεις στην Αλγερία και το Βιετνάμ.

YOU MIGHT ALSO LIKE