”Κινηματικά νέα” – Ο Δήμος Ιωαννιτών απαγορεύει τα φεστιβάλ της νΚΑ-«Αναιρέσεις» και της ΚΝΕ

Με αφορμή την απαγόρευση των φεστιβάλ ”Αναιρέσεις” και ΚΝΕ-Οδηγητή στα Ιωάννινα, αναδημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις των πολιτικών οργανώσεων.

T.O Ιωαννίνων KKE-KNE

Τη στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής να αρνηθεί να δώσει έγκριση στην Οργάνωση της ΚΝΕ να πραγματοποιήσει τις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με την αιτιολογία της «ακαταλληλότητας του χώρου», καταγγέλλουν οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων τoυ ΚΚΕ και της ΚΝΕοι οποίες χθες Κυριακή 1/9 στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιησαν παράσταση διαμαρτυρίας, καλώντας το να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «είναι γνωστό ότι μέσα από τη διοργάνωσή του, εδώ και χρόνια, στο Πάρκο Λιθαρίτσια στην πόλη των Ιωαννίνων, ζωντάνευε τον για χρόνια παρατημένο χώρο, αναδεικνύοντας την ανάγκη αναβάθμισης του, ώστε να αποτελεί καλαίσθητο χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης». Υπενθυμίζουν επίσης ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ εδώ και δεκαετίες μπαίνουν μπροστά για την αναβάθμιση τέτοιων χώρων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα στην πόλη, το “Γιαννιώτικο Σαλόνι”, που μόνο μετά τη διοργάνωση του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ έγινε και πάλι χώρος ζωντανός, καθαρός και προσβάσιμος για τους κατοίκους.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η δημοτική αρχή, από τη μία ανοίγει το δρόμο για απαγόρευση πολιτικής δράσης σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, από την άλλη, με τη στάση που έχει κρατήσει και με άλλους δημοτικούς χώρους, δίνοντάς τους για εκμετάλλευση σε ιδιώτες – επιχειρηματίες (βλ. Καφετέριες ΟΑΣΗ, Λιθαρίτσια, την πλατεία σε επιχειρηματικούς ομίλους για διαφήμιση προϊόντων), δείχνει τον προσανατολισμό της για τους δημόσιους χώρους.

Οι δημόσιοι χώροι, οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης, δεν αποτελούν τσιφλίκι καμίας δημοτικής αρχής, αντιθέτως θα πρέπει να είναι ελεύθερα έτσι ώστε να μπορούν να τα απολαμβάνουν οι πολίτες των Ιωαννίνων, ο λαός και τα παιδιά του, να τα αξιοποιούν οι φορείς της πόλης, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, πολιτικοί φορείς. Η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει χρέος να συντηρεί και να αναβαθμίζει αυτούς τους χώρους και όχι να βάζει εμπόδια σε Φεστιβάλ νεολαίας, που αποτελούν μάλιστα θεσμό στην πόλη, μετά από 45 χρόνια.

Η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια του δόγματος “νόμος και τάξη” που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για τα δίκαια συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, θα πέσει στο κενό. Το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο πάρκο Λιθαρίτσια, έχοντας το λαό και τη νεολαία στο πλευρό του, να στηρίζει για άλλη μια χρονιά αυτήν την πρωτοβουλία με τη μαζική συμμετοχή του. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ καλούμε τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες να πάμε κόντρα σε όποιες προθέσεις φίμωσης της πολιτικής δραστηριότητας και να διεκδικήσουμε πιο ηχηρά, οι δημόσιοι χώροι να ανήκουν στο λαό αυτής της πόλης για όλο το χρόνο.

Πηγή:902.gr

 

Με απόφασή της, η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιωαννίνων απαγόρευσε την διοργάνωση του φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Λιθαρίτσια και τις Αναιρέσεις της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στο θεατράκι στη Σκάλα.

Το πολιτικο- πολιτιστικό Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019 στα Γιάννενα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στο Θεατράκι (Σκάλα).

Σε ανακοίνωσή της η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, κατηγορεί την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου ότι «κρίνει ότι είναι φυσιολογικό στη Σκάλα να εξαπλώνονται τα τραπεζοκαθίσματα παντού και τα ντεσιμπέλ της ψόφιας διασκέδασης να παίζουν σχεδόν καθημερινά». Η νΚΑ καταλήγει «Η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών είναι άνευ προηγουμένου. Πρέπει να καταργηθεί στην πράξη, γιατί πλέον, η διεκδίκηση των δημόσιων χώρων στα Γιάννενα, είναι καθημερινό ζήτημα».

Σε ανακοίνωσή τους οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναφέρουν: «Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η δημοτική αρχή, από τη μία ανοίγει το δρόμο για απαγόρευση πολιτικής δράσης σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, από την άλλη, με τη στάση που έχει κρατήσει και με άλλους δημοτικούς χώρους, δίνοντάς τους για εκμετάλλευση σε ιδιώτες – επιχειρηματίες (βλ. Καφετέριες ΟΑΣΗ, Λιθαρίτσια, την πλατεία σε επιχειρηματικούς ομίλους για διαφήμιση προϊόντων), δείχνει τον προσανατολισμό της για τους δημόσιους χώρους.» Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Όλη η ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης αναφέρει:

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Δήμος Ιωαννιτών απαγορεύει τη διοργάνωση πολιτικού-πολιτιστικού φεστιβάλ.

Απαγορεύονται οι ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ στο θεατράκι της Σκάλας, όπως επίσης και το φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Λιθαρίτσια.

Η απόφαση πάρθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μιας και τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, με απόλυτο σύμμαχο τις δημοτικές αρχές, έχουν απογυμνώσει το δημοτικό συμβούλιο από τις βασικές τους αρμοδιότητες και από το βασικό δημοκρατικό τους χαρακτηριστικό, τη δυνατότητα των πολιτών να δούνε και να ακούσουνε τι αποφασίζουν οι αιρετοί.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι εκείνη η επιτροπή που αποτελεί το δίαυλο μεταξύ καταστηματαρχών και δημοτικής αρχής. Είναι αυτή που κρίνει ότι είναι φυσιολογικό στη Σκάλα να εξαπλώνονται τα τραπεζοκαθίσματα παντού και τα ντεσιμπέλ της ψόφιας διασκέδασης να παίζουν σχεδόν καθημερινά. Την ίδια στιγμή, είναι εκείνη που αποφασίζει ότι «μετά από παράπονα κατοίκων» απαγορεύονται οι ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ στο θεατράκι, σημείο συγκέντρωσης και έκφρασης της νεολαίας της πόλης.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι αυτή που αποφασίζει ότι όλα πρέπει να γίνονται επί πληρωμή σε αυτή την πόλη, για να ταιριάζουμε με το τουριστικό προφίλ, δηλαδή να είμαστε «καθωσπρέπει», με χαμηλούς μισθούς ή και απλήρωτοι-ες, με το δίσκο στο χέρι, πίσω από τη μπάρα ή στην κουζίνα για 10ωρα και 12ωρα, για να εξυπηρετηθούν όλα τα τραπεζοκαθίσματα και οι επισκέπτες της πόλης.

Η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών είναι άνευ προηγουμένου. Πρέπει να καταργηθεί στην πράξη, γιατί πλέον, η διεκδίκηση των δημόσιων χώρων στα Γιάννενα, είναι καθημερινό ζήτημα.

Πηγή: pandiera.gr

 

  • 7
  • 381

YOU MIGHT ALSO LIKE