Η ιδέα του ονείρου – Της Μαρίας Ηλιοπούλου – Πεζώνη

     Ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια που μπορεί να κάνει κάποιος αυτές τις μέρες, είναι τα ταξίδια στον χρόνο, την φιλοσοφία και την τέχνη. Η   πλατωνική ‘’ιδέα‘’ έχει θεμελιώσει τη σύγχρονη δυτική φιλοσοφική παράδοση και όχι μόνο. Με λίγα λόγια η ‘’ιδέα’’ αποτελεί τον πυρήνα της πλατωνικής θεωρίας, σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αισθητή πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες αυθύπαρκτες, αμετάβλητες και νοητές οντότητες, οι ‘’ιδέες’’. Όλος ο υλικός και ο άυλος κόσμος  που μπορεί να αντιληφθεί από τις αισθήσεις  υπάρχει  εξαιτίας της οποιαδήποτε σχέσης του με τις ‘’ιδέες’’. Όλη η πραγματικότητα  μας και όλη αλήθεια που γνωρίζουμε ή τουλάχιστον νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ανήκει στην ιδέα της πραγματικότητας. Με πιο απλά λόγια , ο Πλάτωνας πιστεύει ότι ο κόσμος μας είναι μια ιδέα. Στη συνέχεια, ο μεγάλος φιλόσοφος προτείνει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από την ιδέα που έχουν χτίσει, ή που έχουν αφήσει άλλους να χτίσουν γι’ αυτούς, να παλέψουν, να μάθουν και στο τέλος να έρθουν να δουν την Αλήθεια. Προσοχή! Όχι την ιδέα της αλήθειας , αλλά την ίδια την Αλήθεια. Το όνειρο όμως τι σχέση έχει; Αφού ζούμε στην ιδέα της πραγματικότητας , μήπως ζούμε στο όνειρο; Ή μήπως ζούμε στην ιδέα του ονείρου;

    Ερωτήματα που αποτελούν τροφή για σκέψη και που προφανώς επιδέχονται πληθώρα απαντήσεων.  Ζούμε σ’ έναν κόσμο πέρα για πέρα αληθινό σε βαθμό να αγγίζει τον πιο σιχαμερό εφιάλτη, τα ήθη και οι αξίες έχουν παραγκωνιστεί πανηγυρικά ενώ το κέρδος και η δίψα για την εξουσία κατακτούν την πρωτιά. Ο κόσμος δομείται από την αδικία , τον φόβο , την αισχροκέρδεια και μια σειρά που μόνο το κουτί της Πανδώρας θα μπορούσε να περιγράψει ορθά. Η πανδημία που βιώνουμε δεν έχει βοηθήσει την κατάσταση αφού αποτελεί μέχρι και αφορμή για μερικούς να κάνουν επίδειξη των πενιχρών αξιών και ιδανικών τους. Οπότε όχι, δεν ζούμε σ’ έναν ιδεατό κόσμο αλλά σ’ έναν εφιαλτικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε  το όνειρο σαν μια άπιαστη ιδέα. Ίσως ο Πλάτωνας όταν έλεγε να ξεφύγουμε από την μάστιγα της ιδέας εννοούσε να ξεφύγουμε από την ιδέα της πραγματικότητας, να εισέλθουμε στη σφαίρα του ονείρου.  Καλούμαστε να αγωνιστούμε και να παλέψουμε  για το όνειρο, να δούμε την αλήθεια του ονείρου, να ξεφύγουμε από την ιδέα του και ίσως ο κόσμος και η πραγματικότητα μας να γίνει ιδεατή.

   Όταν η κυρία Μάγδα έχασε το παιδί της δεν έπαψε να παλεύει και να ονειρεύεται μια από τις μεγαλύτερες αρετές , την δικαιοσύνη. Ύστερα από πολύ χρόνο , από πολύ κόπο σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά, η δικαιοσύνη ήρθε, το όνειρο του Παύλου και της κυρίας Μάγδας ξέφυγε από το φάσμα της ιδέας και έγινε αλήθεια, το όνειρο έγινε Αλήθεια. Η μέρα της απόφασης αποτέλεσε μέρα γιορτής για την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

   Ταξιδεύοντας στην όχι και τόσο μακρινή Πολωνία όπου χιλιάδες φεμινίστριες βγήκαν στους δρόμους και πάλεψαν με την επιτομή της πατριαρχίας και τον θεσπιζόμενο νόμο περί των εκτρώσεων. Ας μην εξαιρεθούν και οι εξεγέρσεις στις Η.Π.Α. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πάλι το θέμα των αμβλώσεων στην πολωνική κυβέρνηση. Η πάλη και η επανάσταση έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του ονείρου. Το όνειρο ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του είναι πλέον δυνατό να γίνει  Αλήθεια, όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και στις Η.Π.Α.

   Τα όνειρα δεν είναι ιδέες , είναι προσδοκίες και αιτίες για να σηκωθούμε και να τα διεκδικήσουμε. Εμείς οι ίδιοι ονομάζουμε τα όνειρα ιδέες και τα αντιμετωπίζουμε ως τέτοιες. Εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να ορίζουμε τα όνειρα ως κάτι που δε θα καταφέρουμε ποτέ αφού ανήκουν στα ροζ συννεφάκια στο βασίλειο της φαντασίας. ΟΧΙ! Τα όνειρα μας είναι η αιτία που αναπνέουμε και ζούμε , είναι η αιτία που σηκωνόμαστε κάθε μέρα. Δεν πρέπει να τα απαξιώνουμε αλλά μόνο να παλεύουμε γι’ αυτά με νύχια και με δόντια. Ο κόσμος μας θα ήταν λίγο πιο ιδεατός αν κάναμε αληθινά τα όνειρα μας σαν ανθρωπότητα. Κάνω λόγο για όνειρα που μπορούν να εκτοξεύσουν το επίπεδο πνευματικά  και ζωτικά στα ύψη. Όνειρα που εξυμνούν την ελευθερία , την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να λείπουν τα όνειρα που αποτελούν παιάνα για τον σεβασμό, την αγάπη , την κατανόηση και την αλληλεγγύη. Εννοείται όλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα όνειρα όμως δεν γίνονται αλήθεια εύκολα , απαιτούν χρόνο , κόπο και ένα συνονθύλευμα θυσιών. Ένας κόσμος που όλα αυτά τα όνειρα ήταν πραγματικότητα θα ήταν ιδεατός . Ας μην γινόμαστε υποχείρια πολιτικών παιχνιδιών , ας ξεφύγουμε από τον κόσμο της ιδέας και επιτέλους ας ονειρευτούμε … ας φτιάξουμε μια ιδεατή πραγματικότητα με τα αληθινά όνειρα σε ισχύ.

YOU MIGHT ALSO LIKE