Η Γερμανία ακόμη δίνει συντάξεις σε πρώην συνεργάτες των SS του Χίτλερ στην Ευρώπη

Περίπου 75 χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία δίνει μυστικές συντάξεις στους συνεργάτες των Ναζί που μένουν σε διάφορες χώρες, όπως το Βέλγιο και τη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στο βελγικό κοινοβούλιο από έξι βουλευτές. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βελγικού κοινοβουλίου καλεί τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις πληρωμές και να δημοσιεύσει πλήρη κατάλογο όσων τις λαμβάνουν.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που έχουν στα χέρια τους οι βουλευτές του βελγικού κοινοβουλίου 27 άνθρωποι στο Βέλγιο εξακολουθούν να δέχονται χρήματα, όπως όριζε το διάταγμα του Χίτλερ για τη χορήγηση σε αλλοδαπούς των ίδιων δικαιωμάτων ιθαγένειας και συνταξιοδότησης με τους Γερμανούς πολίτες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν οι εθελοντές των ενόπλων δυνάμεων των SS που κατοικούσαν σε κατεχόμενα από το ναζιστικό καθεστώς εδάφη που είχαν δηλώσει πίστη και υπακοή στον Φύρερ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του Βελγίου τα χρήματα αυτά δεν φορολογούνται. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές, καθώς και η γερμανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες αρνούνται να δώσουν τις λίστες με τα ονόματα όσων παίρνουν τις συντάξεις. Οι γερμανικοί νόμοι περί ιδιωτικού απορρήτου δεν επιτρέπουν τη μελέτη της υπόθεσης. Το Υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 18 άνθρωποι στο Βέλγιο που λαμβάνουν πολεμικές συντάξεις, αλλά λένε ότι δεν ήταν συνεργάτες των SS. «Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πρώην μέλη των SS δέχονται πληρωμές κατευθείαν από την Γερμανία» ανέφεραν οι βουλευτές του βελγικού κοινοβουλίου. Όμως, η γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο ανέφερε ότι δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία.

Λίγο αργότερα το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF δήλωσε ότι «ευνοούμενοι» της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν επίσης στην Ισπανία, στην Σουηδία και στην Ελβετία. Ο ιστορικός Κες Κλέιτζιν ανέφερε ότι στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 34 πρώην συνεργάτες των Ναζί που δέχονται συντάξεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο ιστορικός Άλβιν ντε Κόνικ ανέφερε ότι οι συντάξεις τους στο Βέλγιο κυμαίνονται από 435 ευρώ μέχρι 1.275 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έμειναν στη φυλακή μετά τον πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για τη συνεργασία τους με το ναζιστικό καθεστώς, αλλά πήραν αμνηστία.

Επίσης, αποκαλύπτεται πως η Γερμανία καταβάλλει 50 ευρώ το μήνα σε άτομα από το Βέλγιο που απελάθηκαν ή υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Οι συντάξεις δείχνουν ότι οι Βέλγοι συνεργάτες των Ναζί αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλος εργάτης, ακόμη και αν έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο» είπαν οι έξι βουλευτές που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα ντοκουμέντα. Οι συνταξιοδοτικές πληρωμές συνεχίζονται επειδή το διάταγμα του 1941 του Χίτλερ δεν καταργήθηκε από τη μεταπολεμική Διάσκεψη του Πότσνταμ τον Ιούλιο του 1945. Μέχρι το 2012 υπολογίζονταν ότι υπήρχαν περίπου 2.500 Βέλγοι που έπαιρναν γερμανικές συντάξεις, όμως η πλειοψηφία πέθανε….

Πηγή:https:www.mixanitouxronou.gr , Guardian

YOU MIGHT ALSO LIKE