Η φωτογραφία με τους δύο ήρωες του αγώνα κατά της Χούντας

Η ιστορική αυτή φωτογραφία, είναι από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών,  “Πολυκλινική” , το Σεπτέμβριο του 1973. Στην φωτογραφία βλέπουμε τον αντιστράτηγο Σπύρο Μουστακλή με τον ποιητή,συγγραφέα και πολιτικό μηχανικό Αλέκο Παναγούλη. Και οι δύο ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που αντιτάχθηκαν στη Χούντα.

Ο Σπύρος Μουστακλής,απόφοιτος της Ευελπίδων,είχε συμμετάσχει στην Εθνική Αντίσταση στην οργάνωση Ε.Ο.Ε.Α.Είχε πολεμήσει στον Εθνικό στρατό κατα τη διάρκεια του Εμφυλίου καθώς και στο πόλεμο της Κορέας το 1952.Συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού,κατά τη διάρκεια του οποίου στρατιωτικοί οργάνωσαν ανταρσία στις ένοπλες δυνάμεις.Το κίνημα απέτυχε,ωστόσο ο θρυλικός ηγέτης του αντιτορπιλικού Βέλος,Παππάς αυτομόλησε στην Ιταλία. Ο Μουστακλής βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει. Έπειτα από αυτό το συμβάν, το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.

Το άλλο πρόσωπο δίπλα στον παράλυτο Μουστακλή είναι ο Αλέκος Παναγούλης. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1973). Υπηρετούσε στο 85ο Σύνταγμα Πεζικού, στη Βέροια, όταν λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση. Αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης όπου εκεί ήρθε σε επαφή με τους πολιτικούς άνδρες του τόπου, όπως τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, με σκοπό να τους ζητήσει να συνδράμουν στην αντίσταση. Επανήλθε στην Ελλάδα και μαζί με στενούς του συνεργάτες σχεδίασε την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα η οποία απέτυχε.Τα βασανιστήρια που υπέστη από τον αρχιβασανιστή Θεοφιλογιαννάκο είναι ανατριχιαστικά με απεχθέστερο αυτό της πυρωμένης βελόνας στην ουρήθρα του δίχως όμως να κάμψει τον Παναγούλη. Σκοτώθηκε την πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 36 ετών κατόπιν »τροχαίου ατυχήματος» στην λεωφόρο Βουλιαγμένης (το αυτοκίνητό του πήγε και έπεσε σε υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου κάθετα στην πορεία), λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψη των φακέλων, που δεν έλαβε χώρα ποτέ, λέγεται ότι περιείχε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με την χούντα. Η υπόθεση έκλεισε από τότε.

YOU MIGHT ALSO LIKE