Η εξέγερση των χωρικών: Από τις κορυφαίες λαϊκές εξεγέρσεις του Μεσαίωνα

Τον Ιούνιο του 1381, ξέσπασε η θρυλική Εξέγερση των Χωρικών, η κορυφαία ίσως ταξική λαϊκή εξέγερση της περιόδου του Μεσαίωνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της 13ης Ιουνίου 1381. Ο λόγος που η οργή των λαικών στρωμάτων ξεχείλισε, ήταν η επιβολή χαρατσιού – κεφαλικού φόρου από τον νεαρό βασιλιά Ριχάρδο Β’, για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με τη Γαλλία.

Παράλληλα, η οργή ενάντια στη βασιλεία και το φεουδαρχικό σύστημα, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται νωρίτερα καθώς οι μισθοί των εργατών γης, ήταν καθηλωμένοι για δεκαετίες ενώ τα εργατικά χέρια είχανε λιγοστέψει εξαιτίας της πανδημίας της πανώλης. Από τις 30 Μαίου, ο ιερέας Τζον Μπολ και ο τεχνίτης κεραμιδάς Γουότ Τάιλερ, ηγήθηκαν της εξέγερσης και βάδισαν με χιλιάδες λαού κατά του Λονδίνου. Στις 13 Ιουνίου 1381, οι επαναστάτες κατορθώνουν να μπουν στο Λονδίνο, έσφαξαν Φλαμανδούς εμπόρους και κατέστρεψαν το ανάκτορο του δούκα του Λάνκαστερ και θείου του βασιλιά, Τζον ντε Γκοντ ο οποίος ήταν ιδιαίτερα μισητός στο λαό.

Στις 14 Ιουνίου, ο έφηβος Ριχάρδος συναντήθηκε με τους επαναστάτες, συμφωνώντας οι δύο πλευρές σε παραχώρηση γης σε χαμηλές τιμές, κατάργηση της δουλοπαροικίας και ελεύθερη διεξαγωγή του εμπορίου. Την ίδια μέρα ωστόσο κάποιοι θερμοκέφαλοι κατέλαβαν τον Πύργο του Λονδίνου και προέβησαν σε αποκεφαλισμό του Λόρδου Καγκελάριου -Υπουργού Δικαιοσύνης, αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Σάιμον Σάντμπερι και του Θησαυροφύλακα (Υπουργού Οικονομικών) σερ Ρόμπερτ Χέιλς. Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο δήμαρχος του Λονδίνου που ήταν στις διαπραγματεύσεις, Γουίλιαμ Γουόλγουορθ, δολοφόνησε τον ηγέτη της επανάστασης Γουότ Τάιλερ. Ο Ριχάρδος υποσχέθηκε στους χωρικούς και εξεγερμένους μεταρρυθμίσεις με τον όρο να απομακρυνθούν από το Λονδίνο, κάτι που έγινε δίχως τη καθοδήγηση του ηγέτη τους.

Η εξέγερση στη νοτιοανατολική Αγγλία συνεχίστηκε ωστόσο στις 26 Ιουνίου του 1381 ο αρχιεπίσκοπος του Νόργουιτς Χένρι λε Ντεσπένσερ νίκησε τον μετέπειτα αρχηγό των επαναστατών Τζον Λίτστερ στη Μάχη του Νορθ Γουόλσαμ. Έτσι τερματίστηκε η Εξέγερση των Χωρικών, που ως κοινωνική επανάσταση δεν πέτυχε τους σκοπούς της αλλά ως κίνημα άφησε το αποτύπωμα της, αποτελώντας σημείο αναφοράς μέχρι τις μέρες μας για την εκμετάλλευση και τη βαριά φορολογία των λαικών στρωμάτων.

YOU MIGHT ALSO LIKE