Η Ανακωχή της Κομπιέν και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Σαν σήμερα υπογράφεται η Ανακωχή της Κομπιέν, η οποία ουσιαστικά σήμανε και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανακωχή υπογράφηκε σε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι, στο οποίο είχε εγκαταστήσει ο Γάλλος Στρατάρχης Ferdinand Foch το Στρατηγείο του. Από πλευράς της Γερμανίας την ανακωχή υπέγραψε ο Matthias Erzberger. Η ανακωχή προέβλεπε:

1) παύση των εχθροπραξιών μετά το πέρας 6 ωρών απ’ο την υπογραφή της ανακωχής.

2) Άμεση υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αλσατία- Λωρραίνη και το Λουξεμβούργο.

3) Μετακίνηση όλων των γερμανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στο Ανατολικό Μέτωπο, στην Γερμανική περιοχή, όπως αυτή ίσχυε πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

4)Αποκήρυξη της Συνθήκης Μπρεστ- Λιτόφσκ που είχαν υπογράψει οι Γερμανοί με τους Μπολσεβίκους, αλλά και αυτής που είχαν κάνει με τους Ρουμάνους στο Βουκουρέστι.

5)Εγκλεισμό του γερμανικού στόλου στα λιμάνια

6)Παράδοση εξοπλισμού και μέσω μεταφοράς στις Δυνάμεις της Entente (Αντάντ), καθώς προβλέπονταν και όροι αποχώρησης από την Ανατολική Αφρική.

Ο Α΄Παγκόσμιος ή «Μεγάλος Πόλεμος» (1914-1918), ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν ο πρώτος τόσο πολύνεκρος και οικουμενικός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα ως τότε, είχε πολλές συνέπειες, οι οποίες ουσιαστικά οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945). Τα θύματα του Α΄Παγκοσμίου ξεπερνούν τα 19.000.000 εκατομμύρια.

YOU MIGHT ALSO LIKE