Φράνσις Χόγκεν: Το Facebook βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια

Από kosmodromio.gr

H μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πηγή της διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook, Φράνσις Χόγκεν, κατήγγειλε αποκαλύπτοντας χθες το πρόσωπό της σε συνέντευξη στο CBS ότι ο αμερικανικός κολοσσός βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών.

Η πρώην υπεύθυνη προϊόντων στη Facebook άρχισε να εργάζεται σε αυτή το 2019 και διορίστηκε, κατόπιν δικού της αιτήματος, στο τμήμα «πολιτικής ακεραιότητας», το οποίο ασχολούνταν με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργούν ορισμένοι χρήστες ή ορισμένα περιεχόμενα για την καλή διεξαγωγή των εκλογών.

Πριν τις προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, το Facebook είχε τροποποιήσει τους αλγορίθμους του για να μειώσει την μετάδοση πλαστών πληροφοριών. Ωστόσο, σύμφωνα με την Χόγκεν, μόλις τελείωσαν οι εκλογές, ο όμιλος τους επανέφερε στην προηγούμενη κατάστασή τους, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας.

Η μάρτυρας καταγγέλλει επίσης πως μετά την επαναφορά των προηγούμενων αλγορίθμων πολλοί χρήστες του Facebook χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κινητοποιηθούν ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Χόγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύτηκε κυρίως στην Wall Street Journal, που αποκάλυψε στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους.

Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους, όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Νωρίτερα χθες ο αντιπρόεδρος του Facebook, Νικ Κλεγκ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο CNN προσπαθώντας να μετριάσει τις πιθανές ζημιές που θα προκαλούσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η συνέντευξη της Χάουγκεν.

«Οι έρευνές μας ή αυτές οποιουδήποτε άλλου απλά δεν επιβεβαιώνουν ότι το Instagram είναι κακό ή τοξικό για όλους τους εφήβους», δήλωσε χθες ο Κλεγκ, πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι αν δεν αισθάνεσαι ήδη καλά με το σώμα σου, το να επισκεφθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη λίγο λιγότερο καλά», πρόσθεσε ο Κλεγκ.

Η πληροφοριοδότρια αναμένεται να καταθέσει αύριο στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ. Χθες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, μέλος της Επιτροπής, εξύμνησε το θάρρος της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος

YOU MIGHT ALSO LIKE