Εξαπλώνεται στις ΗΠΑ το κίνημα «I can’t breathe»:Εκτεταμένη αστυνομική βία,πυροβολισμοί,οδοφράγματα,συλλήψεις δημοσιογράφων
Πριν λίγες μέρες, η ρατσιστική, φασιστική δολοφονία του αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλοιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα, γέννησε ένα τεράστιο κύμα οργής και αγανάκτησης κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εις βάρος των αφροαμερικάνων στις ΗΠΑ. Η Μινεάπολη είναι ο πυρήνας της εξέγερσης που ξέσπασε. Ένας από τους αστυνομικούς έβαλε επί πέντε λεπτά το γόνατο του στο λαιμό του Φλόιντ, ενώ εκείνος προσπαθούσε να αντιδράσει φωνάζοντας “Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Λίγο αργότερα έμεινε αναίσθητος όπου έπειτα έφυγε από τη ζωή.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για “σωματική αντίσταση” από πλευράς του θύματος, όπως έχουμε ακούσει τέτοιες σκηνοθετημένες αιτιολογίες από την αστυνομία και εδώ, ωστόσο το εξοργιστικό βίντεο έκανε το γύρο του διαδικτύου. Η οργή είναι έκδηλη στην ευρύτερη περιοχή και η αντίδραση της κοινότητας άμεση. Ο Τζορτζ Φλόιντ προστίθεται στα χιλιάδες θύματα της αστυνομικής δολοφονικής αυθαιρεσίας εις βάρος πολιτών στις ΗΠΑ. Μόνο το 2016, 509 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από την αστυνομία ενώ συνολικά από το 2008 ως το 2018, πάνω από 7.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους (λευκοί,ισπανόφωνοι, αφροαμερικάνοι) από όπλο αστυνομικού, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι αφροαμερικάνοι σε μια τρομακτική έξαρση της αστυνομικής, φυλετικής βίας.
Πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στη Μινεάπολη όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, ενώ πυρπολήθηκαν το αστυνομικό τμήμα και ένα κατάστημα Mac Donald’s. Οδοφράγματα έχουν στηθεί, την ίδια στιγμή που ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν τα σπίτια των δολοφόνων. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, δεκάδες έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί, ενώ δεν έχουν σταματήσει να συρρέουν στη Μινεάπολη άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Μινεσότα η οποία μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία αν και αποπέμφθηκαν από το σώμα κυκλοφορούν ελεύθεροι και δεν τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία κάτι που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την οργή και αντίδραση του λαού.
Πολίτες λεηλάτησαν επίσης καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ έχουν καταγραφεί και πολλές υλικές ζημιές. Μάλιστα τα ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη, βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας από πυροβολισμό, που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο άνδρας πυροβολήθηκε από ιδιοκτήτη καταστήματος. Εις βάρος του δολοφόνου αστυνομικού εκκρεμούν άλλες 18 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας που ήταν ανάμεσα στους 4 εμπλεκόμενους αστυνόμους, έχει άλλες 6 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις σύμφωνα με δελτίο του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.
Παρά την άγρια καταστολή, οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ »I can’t breathe», δημιούργησαν ένα κίνημα το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές των ΗΠΑ. Ο Τραμπ σε μια προκλητική δήλωση για τα γεγονότα, μεταξύ άλλων δήλωσε »Πρόκειται για τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας. Ο αδύναμος Αριστερός δήμαρχος πρέπει να συνέλθει ή θα στείλω την Εθνοφρουρά.» Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν και σε περιοχές, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ντένβερ, του Κολοράντο αλλά και στο Λος Άντζελες.
Στο Λούισβιλ στην πολιτεία Κεντάκι, όπου το Μάρτιο δολοφονήθηκε η Μπριόνα Τέιλορ, μιας μαύρη γυναίκα που δέχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό στο διαμέρισμά της, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για τη μνήμη της και τη δολοφονία του Φλόιντ, επτά άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και τουλάχιστον ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην περιοχή. Ωστόσο, εκτός από την άγρια καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων και τις απειλές Τραμπ, εκτεταμένη είναι και η φίμωση δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοσιογράφου του CNN Omar Jimenez, ο οποίος συνελήφθη σε ζωντανή σύνδεση κι ενώ μετέδιδε τις κινητοποιήσεις του κόσμου και την άγρια αστυνομική καταστολή στη Μινεάπολη. Την ίδια τύχη είχαν και τα δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Jimenez ενώ τη κάμερα του CNN την κατάσχεσαν οι αστυνόμοι.
Ο Τραμπ δήλωσε πως ο στρατός είναι στη διάθεση του κυβερνήτη της πολιτείας ενώ η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.
Η γρήγορη εξάπλωση του κινήματος σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, έρχεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 100.000 νεκρούς από την πανδημία, ανύπαρκτο σύστημα περίθαλψης και δημόσιας υγείας, πάνω από 30.000.000 άνεργους το τελευταίο δίμηνο, την ίδια στιγμή που η ρατσιστική βία των αστυνομικών δυνάμεων κλιμακώνεται. Όλα δείχνουν ότι το Αμερικανικό όνειρο, αποδεικνύεται και για τον πιο δύσπιστο, ένας πραγματικός εφιάλτης. Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλοιντ και για όλα τα θύματα της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.
Πηγή πληροφοριών/φωτογραφιών: Associated Press, Τhe Daily Beast, CNN
- 29
- 853