Ελληνική Επανάσταση 1821: Ένα γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και ο ιδεολογικός πατέρας της

Η επανάσταση του 1821,ήταν ένα μεγάλο γεγονός το οποίο είχε πολύ έντονα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η Γαλλική Επανάσταση είχε ανοίξει το δρόμο για την μεταβολή της παγκόσμιας τάξης και τη κυριαρχία βασιλέων, αυτοκρατόρων και φεουδαρχών, στην μετάβαση της σύγκρουσης συμφερόντων σε παγκόσμια κλίμακα ανάμεσα στις δύο τάξεις που συμμάχησαν για να ρίξουν την παλιά. Την αστική τάξη και την πρώιμη εργατική τάξη των πρώτων δεκαετιών της βιομηχανικής επανάστασης.

Μέσα σε όλο αυτό τον απόηχο, οι ριζοσπάστες Ιακωβίνοι και ο Ροβεσπιέρος, ανύψωσαν τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, δημιούργησαν δημοκρατικές δομές και ένα ριζοσπαστικό σύνταγμα με πραγματικές εξουσίες στο λαό, σύγκρουση με την Εκκλησία και τον πλούτο της καθώς και αναδιανομή γης. Μετά την ανατροπή των Ιακωβίνων, λέσχες Ιακωβίνων εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, που όντας υπό διωγμό άρχισαν να ποτίζουν στην Ευρώπη τις ιδέες τις κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της απόκτησης εθνικής ανεξαρτησίας.

Το ρεύμα αυτό επηρέασε και τον Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίο. Ο Ρήγας Φεραίος, υπήρξε ο θεωρητικός του επαναστατικού αναβρασμού των λαών που ήταν υπόδουλοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα έργα του, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν από τα πρώτα διεθνιστικά πολιτικά κείμενα που είδε η Ευρώπη. Τον Θούριο τον ξέρουμε όλοι. Κομματάρα ε? Σίγουρα. Ας δούμε όμως τι λένε κάποιοι στίχοι που δεν μας είπαν στο σχολείο.

»Δουλεύεις όλη ημέρα, σε ό,τι κι αν σε πει,
κι αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιει.», προσθέτω κι άλλους στίχους »Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
Για την ελευθερίαν, να ζωσωμεν σπαθί,
πως είμαστ’ αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθεί.»…

Επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, πίστεψε βαθιά στην ανάγκη της επαφής των Ελλήνων με τις νέες ιδέες που σάρωναν την Ευρώπη και αυτό τον ώθησε στη συγγραφή ή μετάφραση βιβλίων σε δημώδη γλώσσα και τη σύνταξη της «Χάρτας», ενός μνημειώδους για την εποχή του χάρτη, διαστάσεων 2,07 x 2,07 μ, που αποτελείτο από επί μέρους τμήματα.

Ο Ρήγας Φεραίος, όντας συγγραφέας, πολιτικός στοχαστής και επαναστάτης, συνέγραψε τη λεγόμενη »Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς ασίας, των Μεσογείων νήσων και της Βλαχομπογδανίας» στη Βιέννη το 1797. Περιλάμβανε τέσσερα τμήματα:
Επαναστατική Προκήρυξις Υπέρ των νόμων και της πατρίδος
Τα Δίκαια του ανθρώπου σε 35 άρθρα
Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε 124 άρθρα
Θούριος.

Το συγκεκριμένο έργο που θεωρείται καθοριστικό στα Ευρωπαϊκά γράμματα και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν διδαχτήκαμε τίποτα πέρα από κάποιους λογοκριμένους στίχους του Θουρίου, ήταν αυτό που καθόρισε την πολιτική σκέψη και το πρόγραμμα των επαναστατών του 1821. Η απόδειξη όλων αυτών είναι πως το σύνταγμα της Επιδαύρου στην Α’ Εθνοσυνέλευση, οι εργασίες της οποίας έληξαν στις 16 Ιανουαρίου 1822. Το σύνταγμα αυτό υπήρξε ένα από τα πιο δημοκρατικά της τότε Ευρώπης, αφομοιώνοντας πολλά στοιχεία από το Σύνταγμα του 1793 και 1795 της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοι του, με τη συνοδεία των αυστριακών αρχών παραδόθηκαν στις 10 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου και φυλακίστηκαν στον πύργο Νεμπόισα, παραποτάμιο φρούριο του Βελιγραδίου. Εκεί, ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, στραγγαλίστηκαν και τα σώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη, σύμφωνα με την έκθεση Λεγκράν – Λαμπρού.

YOU MIGHT ALSO LIKE