Αναγνώριση Χ. Γκουαϊδό ως μεταβατικός Πρόεδρος της Βενεζουέλας από την ελληνική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να προχωρήσει στην αναγνώριση του Γκουαιδό, ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας. Η απόφαση αυτή, αποδεικνύει ότι και η νέα κυβέρνηση προσφέρει τα διαπιστευτήριά της στην Ουάσιγκτον, κάτι το οποίο είναι ένα όχι και τόσο δύσκολο έργο αν σκεφτεί κανείς τους ισχυρότατους δεσμούς που ανέπτυξε με τον αμερικανικό παράγοντα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε ζητήματα δημοκρατίας, πολιτικής ηθικής αλλά και διεθνούς δικαίου τα οποία προκύπτουν από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία στηρίζει έναν επίδοξο πραξικοπηματία, η απόφαση αυτή κυρίως δείχνει την αδυναμία και αυτής της κυβέρνησης να χαράξει έστω μία αυτονόητο ανεξάρτητη  ρεαλιστικής εξωτερική πολιτική. Οι αποφάσεις αυτές εμπλέκουν το λαό μας σε καταστάσεις με τις οποίες δεν πρέπει να έχει ανάμειξη αλλά οφείλει να δείχνει την αλληλεγγύη του στην παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων κρατών. Ακολουθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

 

»Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής  και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας.»

YOU MIGHT ALSO LIKE