9η Νοεμβρίου: »Η μοιραία μέρα»

9η Νοεμβρίου: »Η μοιραία μέρα». Από πολλούς ιστορικούς και μελετητές της Γερμανικής ιστορίας, η 9η Νοεμβρίου αποκαλείται Μοιραία Μέρα ή Schicksalstag. Την ημερομηνία αυτή έχουν συμβεί στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας πολύ σημαντικά και κρίσιμα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του γερμανικού λαού. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα.

1)Στις 9 Νοεμβρίου 1848 εκτελείται ο φιλελεύθερος πολιτικός Ρόμπερτ Μπλουμ το τέλος του οποίου συμβολίζει την αποτυχία της αστικοφιλελεύθερης επανάστασης του 1848 κατά της αριστοκρατίας στα γερμανικά κρατίδια, μιας αποτυχίας που ανέβαλε την γερμανική ενοποίηση.

2)Το 1918 στις 9 Νοεμβρίου ο πανίσχυρος μέχρι τότε κάιζερ Γουλιέλμος Β’ εκθρονίζεται και εξορίζεται στην Ολλανδία. Ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν ανακηρύσσει από το Ράιχσταγκ, την Αβασίλευτη Δημοκρατία, τη γνωστή Δημοκρατία της Βαϊμάρης ενώ στο Δημαρχείο του Βερολίνου, ο κομμουνιστής ηγέτης Καρλ Λίμπκνεχτ ανακηρύσσει το Ελεύθερο Σοσιαλιστικό Κράτος.

3)Το 1923 αποτυγχάνει το πραξικόπημα της Μπυραρίας του Χίτλερ κάτι που απλά ανέβαλε την άνοδο του στην εξουσία.

4)Το 1938 στις 9 Νοεμβρίου ξεκινάει το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ κατά των Εβραίων Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε συναγωγές, κοιμητήρια και περιουσίες, ενώ εκτελέστηκαν περίπου 200 Εβραίοι. Ήταν η περιβόητη »Νύχτα των Κρυστάλλων».

5)Στις 9 Νοεμβρίου 1989 ανοίγουν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας, έπειτα από δεκαετίες, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1961. Ήταν η αρχή της δημιουργίας του κόσμου έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.

YOU MIGHT ALSO LIKE