8/2/1981: Η τραγωδία της Θύρας -7-

Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 1981, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες. Ήταν εκείνο το μοιραίο μεσημέρι λίγο πριν τις πέντε, στο ντέρμπι που είχε ξεκινήσει στις τρεις. Ήταν εκείνη η μέρα που 21 φίλαθλοι από τη Θύρα 7 βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που έληξε με 6–0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 30ο λεπτό με σουτ του Γαλάκου έπειτα από σέντρα του Περσία και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-0. Η υπεροχή όμως των «ερυθρόλευκων» απέδωσε καρπούς στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο πέτυχαν πέντε γκολ σε 27 λεπτά παίζοντας καταιγιστικό και ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο σκορπώντας ενθουσιασμό στη φίλαθλη Ελλάδα. Σκόρερ ήταν οι: Γαλάκος (53′, 84′), Κουσουλάκης (68′), Ορφανός (75′) και Βαμβακούλας (80′). Το έκτο γκολ του θρυλικού Γαλάκου, βρήκε τους φιλάθλους να πανηγυρίζουν και να τρέχουν προς τις εξόδους των θυρών του σταδίου Γεώργιος Καραισκάκης .

Μέσα σε πανηγυρισμούς, πολλοί φίλαθλοι έτρεξαν λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα να βγουν από τη Θύρα 7, δημιουργώντας συνωστισμό ενώ η πόρτα της θύρας ήταν κλειστή. Είχαν σκοπό να μετακινηθούν στη θύρα 1 απ’όπου θα περνούσαν οι νικητές για να τους αποθεώσουν. Ξαφνικά όμως δημιουργήθηκε τρομερός συνωστισμός. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες ως όφειλαν και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο για εκατοντάδες άτομα ήταν κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία καθυστερημένα σε σκηνές πανικού. 

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός πως δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες στους αρμόδιους. Η δικαιοσύνη δεν έλαβε ποτέ επίσημη θέση και άφησε τις οικογένειες των θυμάτων με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Υπήρχαν κατασκευαστικά λάθη στο Καραϊσκάκη; Η Αστυνομία ήταν στις θέσεις της ως όφειλε λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού; Τα τουρνικέ ήταν σκουριασμένα ή χαλασμένα και δεν λειτούργησαν; Διατέθηκαν παραπάνω εισιτήρια στους φιλάθλους με σκοπό να είναι υπεράριθμοι και να προκληθεί το χάος; Η διοίκηση και οι υπεύθυνοι τι έχουν να πουν; Το κράτος τι απαντάει σε όλα αυτά; Αυτό που ξέρουμε είναι πως κάποιοι από τους φιλάθλους έπεσαν στα σκαλιά της θύρας με αποτέλεσμα το πλήθος που συνέρρεε προς την έξοδο να τους ποδοπατήσει.

Εκτός από τους 21 νεκρούς υπήρξαν και 54 τραυματίες. Στο Τζάνειο όπου νοσηλεύτηκαν δεκάδες φίλαθλοι, έγιναν εκκλήσεις για αποστολή επιπρόσθετων γιατρών, ώστε να σπεύσουν σε βοήθεια ενώ στιγμές αλλοφροσύνης κυριαρχούσαν στο γήπεδο και στο νοσοκομείο, σειρήνες και κόρνες στους δρόμους. Άνθρωποι μελανιασμένοι, νεκροί από την ασφυξία, γιατροί που έτρεχαν να καλύψουν τις ανάγκες, σκηνές πένθους και θλίψης.

Η μνήμη των θυμάτων τιμάται κάθε χρόνο από την εκάστοτε διοίκηση και τους οπαδούς και φιλάθλους της ομάδας. Στο Νέο Στάδιο Καραϊσκάκη υπάρχουν 21 μαύρα καθίσματα, για να τιμηθούν τα θύματα της τραγωδίας, ενώ στο μουσείο του συλλόγου έχουν διατηρηθεί και φυλάσσονται η πόρτα και μέρος από τα σκαλοπάτια όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Από το τραγικό συμβάν αυτό και έπειτα οι θύρες όλων των γηπέδων όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, ανοίγουν υποχρεωτικά τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά πριν τη λήξη τους, προκειμένου να ελαχιστοποιείται κατά το δυνατόν ο συνωστισμός κατά την μαζική έξοδο των φιλάθλων. Η υποχρέωση αυτή είναι σε εφαρμογή ως σήμερα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=j2q0fleGrOE

YOU MIGHT ALSO LIKE