12 σοφές κουβέντες του Τσε Γκεβάρα

Ο Μαρξιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της επαναστατικής δράσης των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές τους. Πολυπράγμων, με ιατρικές σπουδές, στρατηγικός νους και ένας εκ των ηγετών της επανάστασης στην Κούβα, η στάση και η σκέψη του, επηρεάζει καθολικά τους λαούς ενώ το  1965 έφυγε από την Κούβα με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία. Επίλεκτες μονάδες των ΗΠΑ, συνέδραμαν στο σχεδιασμό σύλληψης και δολοφονίας του με τη CIA να πρωτοστατεί, ενώ είναι γεγονός πως η CIA  προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Τσε, δεν δίστασε να προσλάβει για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, τον λεγόμενο »Χασάπη της Λυόν»  Κλάους Μπάρμπι, αρχιβασανιστή ναζί και στέλεχος της Γκεστάπο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για 4.342 δολοφονίες, μεταξύ αυτών και του ηγέτη της γαλλικής Αντίστασης Ζουάν Μουλέν, για την φυλάκιση 14.311 αντιστασιακών και για την εκτόπιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 7.591 Εβραίων. Πάμε να θυμηθούμε 12 σοφές κουβέντες του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα….

 1. Είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς.

 2. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις.

 3. Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη.

 4. Ο αντάρτης είναι ο ιησουίτης του πολέμου.

 5. Εάν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφός μου.

 6. Αξίζει φίλε μου, να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει.

 7. Κινδυνεύοντας να φανώ γελοίος, επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός επαναστάτης οδηγείται από μεγάλο αίσθημα αγάπης. Είναι αδύνατο να σκεφτώ κάποιον πραγματικό επαναστάτη χωρίς αυτό το ιδανικό.

 8. Όταν οι δυνάμεις της καταπίεσης καθιστούν εαυτούς κυρίαρχους σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειρήνη έχει ήδη τερματιστεί.

 9. Ευτυχισμένος είναι εκείνος που όταν δίνει δεν θυμάται και όταν παίρνει δεν ξεχνά.

 10. Ο λαός δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί την κυριαρχία αν δεν υπάρχει μια εξουσία που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και στις προσδοκίες του. Λαϊκή εξουσία δεν σημαίνει μονάχα το ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η αστυνομία, τα δικαστήρια και όλα τα όργανα της κυβέρνησης πρέπει να βρίσκονται στα χέρια του λαού. Σημαίνει επίσης πως και τα όργανα της οικονομίας πρέπει κι αυτά να περάσουν στα χέρια του λαού.

 11. Τα μάτια μας, ελεύθερα σήμερα, μπορούν να δουν αυτό, που χθες η κατάσταση μας των αποικιακών σκλάβων μας εμπόδιζε να παρατηρήσουμε: ότι ο «δυτικός πολιτισμός» κρύβει κάτω από τη φανταχτερή του βιτρίνα μια σκηνή με ύαινες και τσακάλια.

 12. Όπου κι αν βρίσκομαι, θα αισθάνομαι την ευθύνη του να είσαι Κουβανός επαναστάτης και σαν τέτοιος θα συμπεριφέρομαι. Δεν λυπάμαι που δεν άφησα τίποτα υλικό στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Είμαι ευτυχισμένος που έγινε έτσι. Δε ζητώ τίποτα γι’ αυτούς γιατί το κράτος θα φροντίσει να έχουν αρκετά για να ζήσουν και να μορφωθούν. Θα είχα πολλά να πω σ’ εσένα και το λαό μας, αλλά αισθάνομαι ότι είναι άχρηστα. Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θα ήθελα και δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύω σελίδες.

YOU MIGHT ALSO LIKE