10ωρο και επί της ουσίας απαγόρευση της απεργίας προωθεί η κυβέρνηση

Δεκάωρο αντί του οχτάωρου προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να γυρίσει τους εργαζόμενους 134 χρόνια πίσω, στο 1886 που με το αίμα των εξεγερμένων εργατών του Σικάγο καθιερώθηκε η 8ωρη ημερήσια εργασία! Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να «χτυπηθεί» κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία, σε σημείο που τα εμπόδια που μπαίνουν να συνιστούν απαγόρευση της απεργίας, ειδικά στους μεγάλους χώρους εργασίας που είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα προστατεύεται  κάθε μηχανισμός απεργοσπασίας που θα στήνει η εργοδοσία η οποία θα διευκολύνεται ακόμα περισσότερο και στο θέμα των διαφορών επί των Συλλογικών Συμβάσεων, που από την Επιθεώρηση Εργασίας περνάει στον ΟΜΕΔ όπου κυριαρχούν οι εργοδότες.

Αυτή είναι η κεντρική στόχευση του νομοσχεδίου, υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, το νομοσχέδιο είναι για «την προσέλκυση επενδύσεων» και «διατηρεί και ενισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», με βάση το οποίο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ενίσχυση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου ψηφίζοντας το 50%+1 για την κήρυξη απεργίας και πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

– «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

– «Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών».

– «Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».

Συνεπώς διά νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει τη 10ωρη ημερήσια εργασία ταυτόχρονα με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνη βάση, ενώ ο οργανισμός του ανθρώπου αναπληρώνεται σε 24ωρη βάση.

Γα τον συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί μεταξύ άλλων τις εξής αλλαγές:

– «Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο».

– «Η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας».

– «Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%».

Οι διατάξεις αυτές προωθούν το φακέλωμα των συνδικάτων και των μελών τους μέσω του Γενικού Μητρώου, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να χτυπηθεί η συλλογική δράση των συνδικάτων και οι εργαζόμενοι να βρεθούν μόνοι ακόμα και με την εργοδοσία πάνω από το κεφάλι την ώρα της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας.

Επίσης προβλέπεται πως:

– «Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη».

Η πρόβλεψη αυτή είναι ουσιαστικά και πρακτικά πριμοδότηση της εργοδοσίας για να στήνει μηχανισμό απεργοσπαστικό και οι απεργοί να απειλούνται με «ποινικώς κολάσιμη πράξη» αν αντιδράσουν!

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

– «Η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ».

– «Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».

– «Ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων»

Πηγή:902.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

YOU MIGHT ALSO LIKE